28 april 2025

Op 5 mei vindt om 12 uur de allereerste publieke uitvoering van de compositie ‘Poëzie’ plaats. De première zal klinken in de Tramwerkplaats, voorafgaand aan de bevrijdingslunch die om 12.30 uur start. Het motet van componist Chris Fictoor (Veendam, 1948) is gebaseerd op een gedicht van de Veendammer verzetsdichter Koos Schuur. Fictoor schreef de muziek op verzoek van Lenny Bulthuis, projectleider van ‘In het Spoor van De Ploeg’.

The Blue Barge projectkoor
Het stuk wordt gezongen door het The Blue Barge projectkoor, dat onder leiding staat van dirigent David van Roijen. Behalve het koorlied Poëzie, zal het gelegenheidskoor tijdens het Bevrijdingsfestival Oldambt ook liederen van Ilse Weber laten klinken.

Poëzie van Koos Schuur
Met zijn gedicht ‘Poëzie’ reageert de in Veendam geboren dichter Koos Schuur (1915 – 1995) op ‘Liberté, j’écris ton nom’, (‘Vrijheid, ik schrijf jouw naam’). Deze tekst van de Franse auteur Paul Éluard strooide de Britse Royal Airforce (RAF) in 1944 met behulp van vliegtuigen boven bezet Frankrijk uit. In ‘Poëzie’ bezingt Schuur de vrijheid scheppende kracht van poëzie.

De Blauwe Schuit
De inhoud van gedicht ‘Poëzie’ sluit naadloos aan bij de daden van De Blauwe Schuit. Met rijmprenten willen de Winschoter initiatiefnemers van de clandestiene uitgeverij hun omgeving een hart onder de riem steken.
Overigens zijn Blauwe Schuit drukker H.N. Werkman en Koos Schuur bekenden van elkaar. Werkman tekent voor het drukwerk en de illustratie van Schuurs poëtische pamflet ‘De 7 vloeken’ dat in 1944 bij clandestiene uitgeverij ‘In agris occupatis’ verschijnt.

Liederen Ilse Weber
Ilse Weber is een Duits-Joodse schrijfster en hoorspelmaakster die in 1942 met haar man en jongste zoon in concentratiekamp Theresienstadt terechtkomt. Ilse werkt er als verpleegster op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Voor de kinderen die ze onder haar hoede heeft maakt en zingt ze liedjes. Ilse en haar zoon worden in Auschwitz vermoord. Het projectkoor zal enkele van haar liedjes zingen.

Winschoters in Theresienstadt
Overigens zitten er in Theresienstadt ook Winschoters gevangen. Onder hen zijn het 13-jarig jongetje Henry Slager, zijn moeder Lena en het echtpaar Stern. Hun dochter Marion Ilse Stern (even oud als Henry) ontkomt naar Engeland, dankzij een kindertransport en overleeft WO2. Op dezelfde manier blijft de oudste zoon van Ilse en Willi Weber een gang naar Auschwitz bespaard.

Waar?

Koorstuk ‘Poëzie’ beleeft première tijdens Bevrijdingsfestival Oldambt
Havenkade-West 3, 9672 BB Winschoten

  • Delen via