23 april 2024

Herdenken in huiskamers

Van 28 april t/m 5 mei 2024 openen zo’n tweehonderd huizen, winkels en scholen hun deuren om stil te staan bij de Joden die ooit op deze locaties woonden en werkten.

In woonkamers, op zolder, achter toonbanken en tussen schuifdeuren maak je kennis met slachtoffers, overlevenden en verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog. Wie waren ze? Hoe leefden ze? Waar zat de schuilplaats? En wat is er van hen geworden? Met persoonlijke verhalen maakt Open Joodse Huizen de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar.

Op zaterdag 4 mei a.s. vertelt Koos Akkerman om 14.00 uur in Winschoten over De Blauwe Schuit.

De Blauwe Schuit
“Er gebeuren dingen die met geen pen zijn te beschrijven, dingen die haast niet te begrijpen zijn dat ze gebeuren. En dat zal nog zoo voortgaan en waarschijnlijk, laat ons gerust aannemen van zeker, nog veel erger worden”, schrijft Hendrik Werkman op 19 maart 1942.

Hendrik Werkman is kunstenaar, maar is beter bekend als de drukker van De Ploeg, het kunstenaarscollectief dat begin 20e eeuw de kunstwereld opschudt. In 1941 sluit hij zich aan bij De Blauwe Schuit, de eerste clandestiene uitgeverij van Nederland.

Met rijmprenten steken zij hun vrienden in het verzet een hart onder de riem. Ze geven illegaal veertig werken uit, waarvan Chassidische Legenden I en II de bekendste zijn. Hendrik verzorgt niet alleen het drukwerk, maar ook de subtiel anti-Duitse illustraties.

Meer info over de open dagen vind je op de site van het Joods Cultureel Kwartier.

Waar?

Open Joodse Huizen
Kleine Bosstraat , 9671 PH Winschoten

  • Delen via