25 januari 2024

Afgelopen najaar, tijdens het Tellerlikkerfestival in Winschoten,, konden bezoekers al kennismaken met het activiteitenprogramma The Blue Barge. The Blue Barge is het 21e–eeuwse antwoord op De Blauwe Schuit. Het programma nodigt Winschoters uit om, net als hun stadsgenoten van weleer, de handen uit de mouwen te steken. Onder leiding van kunstenaars van nu, geïnspireerd door de bijzondere uitgaven die Buning, Henkels, Zuithof en Werkman hebben nagelaten. De artistieke eindproducten zijn te beschouwen als een eerbetoon aan de mensen die tijdens de tweede wereldoorlog verzet pleegden, gruwelijkheden ondergingen en/of het leven lieten. Maar ze dienen ook als hart onder de riem voor stads- en streekgenoten die vandaag de dag wel een oppepper kunnen gebruiken. Behalve workshops omvat The Blue Barge ook een lezingenaanbod.

* Lezing over de verzetsdaden van Titia Gorter door Adriënne Baars
Op woensdag 7 februari a.s. zal Adriënne Baars in Cultuurhuis De Klinker van 19.15-19.45 uur een lezing geven over de verzetsdaden van Titia Gorter, de oudste dochter van Wijtze Gorter en Hermina Woutera Viëtor uit een welgesteld Winschotens geslacht. Na de lezing zal de film Nelly en Nadine vertoond worden. Een minstens zo indrukwekkend levensverhaal met een liefde die in 1944 begon in Ravensbrück.
– Tickets voor zowel de lezing als de film zijn te boeken via: www.indeklinker.nl

* Gratis poëzieworkshop HART onder de riem
Op vrijdag 1 maart gaat in de Vennekerk de vierdelige poëzieworkshop HART onder de riem van start. De workshopserie biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden.

De workshop is gratis en staat open voor iedereen die zich maatschappelijke betrokken voelt en houdt van spelen met taal. De bijeenkomsten vinden plaats op  1, 8, 15 en 22 maart van 14.00-16.00 uur in de Vennekerk. Er is plaats voor maximaal vijftien deelnemers.
– Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de cursuswebsite van De Klinker.

* Blauwe Schuitwandeling o.l.v. stadsgids Koos Akkerman
Vrijdag 15 maart van 14.00-16.00 uur leidt stadsgids Koos Akkerman je langs locaties die Joodse verhalen en verhalen over het (kunstenaars-)verzet herbergen. Elk verhaal is gekoppeld aan een blad  uit de eerste ‘suite’ van de Chassidische Legenden, die kunstenaar en drukker H.N. Werkman in 1942 voor clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit maakt.
– Deelname aan deze wandeling, die start vanaf de Vennekerk, is gratis.

  • Delen via