10 oktober 2023

Op de site van Woonforum wordt deze maand (Oktober Woonmaand) aandacht besteed aan kunstkring De Ploeg. Op de foto is een schilderij te zien van H.N. Werkman (Chassidische Legenden II: De drie aartsvaders, 1943, druksel, sjabloon, rolkant. Foto: Marten de Leeuw. Collectie Groninger Museum).

De hele maand zijn er exposities en tijdens de Herfstvakantie worden er kunstzinnige activiteiten voor jong en oud georganiseerd:

  • Dagelijks t/m zondag 29 okt: Expositie binnenkijken in een kunsthuis in Groningen
    De bewoners waren altijd al geïnteresseerd in kunst en verzamelen, maar na een cursus kunstgeschiedenis werden ze gegrepen door de “ nieuwe kunst”, speciaal de Nederlandse kunst uit de Art Nouveau en Art Deco. Het meubilair is een weerspiegeling van de afgelopen 20e eeuw. Zo vind je de sitzmaschinen van Hoffmann uit Wenen van begin 20e eeuw naast de moderne sloophouttafel van Piet Hein Eek. Alessi naast tapijten uit Portugal. De honger naar Groningen manifesteerde zich in schilderijen van de Ploeg.
  • 21 oktober: Groninger Museum Tour – Maak, doe en verwonder je in het minimuseum
    Het Groninger Museum trekt eropuit! Een Airstream caravan omgetoverd tot minimuseum reist door de provincie, inclusief een bezoek aan de kunstmaand in het Vesta Woonforum. Het Groninger Museum werkt samen met de ELJA Foundation om kinderen en jongeren op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. In het minimuseum gaan kinderen en jongeren samen met museumdocenten aan de slag met een creatieve workshop. Naast het bezoeken van festivals is het minimuseum de komende 2 jaar ook te vinden op verschillende basisscholen en middelbare scholen, culturele centra, buurthuizen en andere evenementen in Groningen.
    Het thema van de tour is ‘A Better Place’. Met dit onderwerp gaan we samen met kinderen en jongeren aan de slag om na te denken over hoe je van je eigen omgeving een betere plek kan maken. (Foto: Nederland, Drieborg, 07-07-23. De Groninger Museum Tour in Drieborg. Op de foto is een druksel te zien uit de serie Vrouweneiland 1942).

Waar?

De Ploeg in de spotlights bij Oktober Woonmaand (Kunstmaand)
Peizerweg 74, 9727 AK Groningen

  • Delen via