18 september 2023

Fietsrouteproject In het spoor van De Ploeg breidt uit
Op  22 september 2023 wordt het fietsrouteproject In het spoor van De Ploeg uitgebreid met een wandeling door de Groninger binnenstad. De 6 km lange route voert wandelaars langs locaties die van betekenis zijn geweest voor leden van kunstkring De Ploeg. De bijbehorende routeflyers waarmee de gratis RoutAbel-app kan worden gedownload, zijn verkrijgbaar in het Groninger Museum,
het begin- en eindpunt van de wandeling. De app garandeert de navigatie en voorziet wandelaars van Ploegweetjes, (kunst)historische achtergrondinformatie, foto’s en muziek- en geluidsfragmenten.

Een jaarrond In het spoor van De Ploeg aanbod
De wandeling vormt een belangrijke aanvulling op het bestaande In het spoor van De Ploeg fietsnetwerk, dat inmiddels negen routes door Noord-, Oost- en Zuid-Groningen omvat.
Dankzij het nieuwe aanbod kunnen museumbezoekers en andere belangstellenden óók buiten het fietsseizoen in het spoor van de Groninger expressionisten te treden. En dat is precies wat het project In het spoor van De Ploeg voor ogen staat: een jaarrond In het spoor van De Ploeg aanbod, dat provinciebreed en divers is. Opdat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen de charme, de zeggingskracht en het belang van de toenmalige Groninger kunstkring te ontdekken.

The Next Call
De lanceringsdatum van de stadswandeling valt samen met het 100-jarig jubileum van The Next Call, het avant-gardistische eenmansproject waarin Werkman met typografie als kunstvorm experimenteert. Met The Next Call, een serie van negen uitgaven die Werkmans menszijn en kunstenaarschap weerspiegelen, markeert Werkman het einde van zijn leven als zakenman en het begin van zijn bestaan als kunstenaar. Het eerste nummer valt op 22 september 1923 bij de leden van kunstkring De Ploeg op de deurmat en is het logische vervolg op Het rose pamflet dat Werkman zijn kunstvrienden elf dagen ervoor stuurt. Met het roze gekleurde vel laat hij zijn mede-Ploegleden weten dat hij een nieuwe soort kunst wil maken. Eentje die aansluit bij het constructivisme van de Europese avant-garde met wie Werkman zich verwant voelt.

De Ploeg in het Westerkwartier in Groningen
De In het spoor van De Ploeg stadswandeling vormt de opmaat voor de oplevering van In het spoor van De Ploeg fase 2, die voor 2024 gepland staat. Het routenetwerk wordt dan onder meer uitgebreid met drie nieuwe In het spoor van De Ploeg trajecten door gemeente het Westerkwartier, een aanvulling die kan worden gerealiseerd dankzij een subsidie van het Impulsloket. Daarnaast wordt er gewerkt aan een vaar-, fiets- en wandellus in het Oldambt. De lancering van De Blauwe Schuit wandeling, door het Winschoter stadcentrum staat gepland voor 30 september 2023.
Deze Winschoter stadswandeling is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Stichting Vrienden op de fiets.

Waar?

Persbericht: Nu ook wandelen In het Spoor van De Ploeg
Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

  • Delen via