2 mei 2023

Op 5 mei 2023 vindt tijdens het Bevrijdingsfestival in Winschoten, de start van het project The Blue Barge plaats. The Blue Barge is het 21-eeuwse antwoord op De Blauwe Schuit, de eerste clandestiene uitgeverij van Nederland die in november 1940 wordt opgericht. Het initiatief komt van drie Winschoters: dominee August Henkels, docent klassieke talen Adri Buning en chemicus Ate Zuithoff. Met rijmprenten willen zij hun vrienden een hart onder de riem steken.

De Blauwe Schuit als inspiratiebron
Het tweejarige project is een ontdekkingstocht naar de teksten en beelden die de ‘schepelingen van De Blauwe Schuit’ hebben nagelaten. The Blue Barge is bedoeld voor Winschoters en bewoners van het Oldambt. Zij worden uitgenodigd om zich door het kunstenaarsverzet van toen te laten inspireren en op basis hiervan nieuwe kunstuitingen te scheppen: beelden, muziek en teksten. Dit zogenaamde ‘remixen’ van het verleden gebeurt tijdens werksessies onder leiding van professionals uit de culturele sector. De uitkomsten zijn bedoeld als een eerbetoon aan de weggevaagde Joodse gemeenschap, aan het (kunstenaars-)verzet in het Oldambt en aan de mensen die De Blauwe Schuituitgaven mogelijk maakten. Maar ze dienen ook als gebaar naar de stads- en streekgenoten die in dit tijdsgewricht van crises, polarisatie en ingewikkelde vraagstukken wel een hart onder de riem kunnen gebruiken.

Workshopsessies en lezingen
Vanaf mei worden er twee jaar lang, op regelmatige basis, The Blue Barge workshopseries, manifestaties en lezingen georganiseerd. Elke workshopserie staat in het teken van een thema of discipline: streetart, muziek, Werkman druktechniek, poëzie, etc.. De eerste The Blue Barge workshopserie, rond het thema streetart, vindt plaats op 9, 16, 23 en 30 mei in Jongerencentrum Het Spoor en wordt geleid door Hugo Engwerda en Timo Meester. Wie zich wil inschrijven voor deze of een andere vierweekse serie kan dat doen via de cursuswebsite van De Klinker. Ook de geplande lezingen zijn hier te vinden.

Voorproefjes, demo’s en stadswandeling
De manifestatie op het bevrijdingsfestivalterrein in Winschoten geldt als een voorproefje van het totale The Blue Barge programma. Vanaf 13 uur vinden er in het Maintebos workshops en demo’s plaats. Zo verzorgt GRID – Grafisch Museum Groningen een drukworkshop, kun je bij Sander Koning terecht voor een The Blue Barge Poetry Hack, wordt er live vrijheidspoëzie geschreven en verzorgen Hugo Engwerda en Timo Meester een De Blauwe Schuit als Pirate Bay demo. Om 14 uur start vanaf het festivalterrein een circa 90 minuten durende De Blauwe Schuit wandeling door het Winschoter stadscentrum onder leiding van stadsgids Koos Akkerman (verzamelen in de tent). Deze wandeling brengt lokale Joodse verhalen en verhalen over het plaatselijke (kunstenaars-)verzet bij elkaar. Uitgangspunt daarbij vormt de eerste ‘suite’ van de Chassidische Legenden, de wereldberoemde uitgave van De Blauwe Schuit die in 1942 het levenslicht zag. Overigens meert The Blue Barge op zaterdag 30 september opnieuw aan in Winschoten, maar dan tijdens het Tellerlikkerfestival in Cultuurhuis De Klinker.

In het spoor van De Ploeg
The Blue Barge is onderdeel van het project In het spoor van De Ploeg, het e-bikeroutenetwerk rondom leven en werk van de Groninger expressionisten die in 1918 besloten hun krachten te bundelen. Deze routes door Noord-, Zuid-, en Oost-Groningen kunnen gefietst worden met een routeboekje, routekaart of met de RoutAbel-app. In het verlengde van de routes worden op een aantal plekken in Groningen zogenaamde ‘levend Buiten Labs’ ingericht. In deze ‘laboratoria’ krijgen kunstenaars en creatievelingen de ruimte om hun ideeën rondom In het spoor van De Ploeg vorm te geven. The Blue Barge is de Winschoter versie van zo’n lab, gebaseerd en toegesneden op het specifieke ‘Ploegverhaal’ van deze stad. Vanzelfsprekend wordt De Blauwe Schuit stadswandeling, zodra gereed, door het stadscentrum van Winschoten opgenomen in de RoutAbel-app. Voorjaar 2024 worden hier ook De Blauwe Schuit vaarroute en een De Blauwe Schuit fietslus aan toegevoegd. The Blue Barge en de De Blauwe Schuit routes zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Groningen, Stichting Vrienden op de fiets en het Groninger Museum.

  • Delen via