4 oktober 2022

Het museum heeft een topstuk aangekocht van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). Werkman maakte het schilderij Twee ruiters tussen bomen in de laatste jaren van zijn leven in ca. 1939. Doordat veel van zijn werk aan het eind van de oorlog verloren is gegaan, is het schilderij bijzonder en zeldzaam en een grote aanwinst voor de collectie van het Groninger Museum. De aankoop is mogelijk met steun van de Stichting Beringer Hazewinkel en de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum. Binnenkort is de nieuwe aanwinst in het Groninger Museum te bewonderen.

Familiebezit
Het schilderij was eigendom van Wiert Hendrik (Hein) Leemhuis; zelf kunstschilder en lid van De Ploeg, tevens zakenman en één van de oprichters van kruideniersketen De Spar. Leemhuis kocht het schilderij vermoedelijk in 1940. Het bijzondere werk is dus altijd in bezit van de familie geweest. De nazaten van Hein Leemhuis overhandigden het schilderij op 27 september aan directeur Andreas Blühm en conservator Nadia Abdelkaui.

Twee ruiters tussen bomen
Het schilderij Twee ruiters tussen bomen (ca. 1939) toont Werkmans voorliefde voor paarden, een motief dat in veel van zijn kunstwerken terugkomt. Het uitgesproken kleurgebruik en de kleurlagen in vlakken zijn typerend voor Werkman, die vooral beroemd werd als graficus en drukker. In zijn zogeheten druksels experimenteerde hij met verschillende druktechnieken en ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Verder herken je zijn werk aan de vrije, abstracte beeldtaal, waarin nog wel herkenbare vormen te zien zijn.

Het schilderij zal binnenkort in de vaste collectietentoonstelling van De Ploeg te zien zijn.

  • Delen via