5 september 2022

Kunstcollectie stadhuis Groningen nú online. Met o.a. veel werken van Ploegers!

Op deze pagina vind je de kunstcollectie van het stadhuis van de gemeente Groningen. Ruim 130 kunstwerken die in de loop der jaren zijn verkregen voor de verfraaiing van het stadhuis aan de Grote Markt. Onder de stadhuiscollectie vallen veel werken uit de 20e eeuw van schilders van Groninger kunstkring De Ploeg, zoals Jan Altink, George Martens, Jan van der Zee, Johan Dijkstra, Arie Zuidersma en Marten Klompien. Omdat er vooral werk van Groningse kunstschilders is aangekocht, hebben veel schilderijen belangrijke gebeurtenissen in en om de stad tot onderwerp. De collectie is zo een kroniek van de stad geworden.

Het grootste deel van de verzameling is tentoongesteld in het stadhuis. Overige kunstwerken worden in het depot bewaard of zijn elders opgehangen omdat deze niet meer passen in het stadhuis dat in 2022 compleet vernieuwd is opgeleverd.

  • Delen via