12 oktober 2021

Een onbekend schilderij van Ploegschilder Jan van der Zee is onlangs overgedragen aan Stichting De Ploeg. Het gaat om een portret van de 79-jarige Jan Wolthuis uit Pieterburen, die op 21 maart 1947 door een noodlottig ongeval om het leven kwam. “Op die dag, in het vroege voorjaar, fietste hij door het dorp. Hij passeerde daarbij een stilstaande wagen met twee paarden. De paarden schrokken hiervan en sloegen op hol. Wolthuis werd vertrapt door de paarden en onder de wagen verpletterd.” Het drama gebeurde onder de ogen van zijn 12-jarige kleindochter Ina, die dol op hem was.

Toen het ongeval gebeurde, was de bekende Ploegschilder Jan van der Zee bezig een portret van Jan Wolthuis te schilderen. De beide Jannen kenden elkaar, omdat Jan Wolthuis ook als amateurkunstschilder actief was.

Na voltooiing bleef het portret in de familie Wolthuis. Het belandde uiteindelijk bij kleindochter Ina Swint-Wolthuis, die het tot haar overlijden in december 2020 op een prominente plaats aan de muur had hangen. Zij schonk het schilderij in 2018 aan de Stichting De Ploeg. De stichting gaf het schilderij aan haar in bruikleen, tot haar overlijden in december 2020. Het portret wordt door de stichting in samenwerking met het Groninger Museum beheerd.

  • Delen via